27 Mayıs 2009 Çarşamba

Speed Scandal (2008) aka Anında Skandal

Şahsımca son dönemde bir düşüş ya da duraklama diyebileceğimiz bir döneme giren Kore sinemasının eski müthiş filmleriyle kıyaslanınca onlar kadar iyi olmayan ama son dönem filmleriyle kıyaslarsak diğer filmler arasından kolayca sıyrılabilecek kalitede bir filmin çevirisinden sonra ufak bir incelemesini yapmaya çalışacağım. Film Kore'de iyi bir gişe hasılatı yapmış.

Bu filmi izlemeyi düşünüyorsanız size öncelikle şunu söyleyeyim, sizi çok sıcak ve güzel bir aile filmi bekliyor. Ama aşırı bir uzakdoğu fanatiği iseniz ufak bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz, çünkü filmin ilk sahnesinden itibaren filmde bir Hollywood havası var. Özellikle görüntü yönetiminde bu daha fazla ön planda. Konu da tam Hollywood filmi konusu, izleyince muhtemelen siz de benimle hemfikir olacaksınızdır. Zaten Hollywood'dakiler de öyle düşünmüş olacak ki yeniden çekimini yapacaklar. Ama tek bir nedenden ötürü sıcaklık ve güzellik olarak buna yaklaşamayacağını düşünüyorum, ki o da filmde Hollywood havası olmayan tek unsur, oyunculuklar. Hiçbir Amerikan çocuğunun afişteki afacanın yüz ifadelerine sahip olabileceğine inanmıyorum.

Gençlik yıllarında ünlü bir popçu olan ama sonrasında unutulan ve artık radyo programı yapan Hyeon-su, programının internet sitesine hikayesini yazan genç bir bekar anne olan Jung-nam'a hiç görmediği babasını bulmasını öğütler, elbette kızcağızın babasının kim olduğunu bilse böyle bir şeyi yapmaz ama filmimizin iyiliği için bunu bilmiyor.

Filmimiz, Jung-nam ve oğlu Ki-dong'un Hyeon-su'nun hayatına girmesiyle başlıyor. Pek çaktırmasa da çapkın biri olan Hyeon-su'nun hayatı bu ikilinin girmesiyle alt üst olur. Şöhretini korumak için bu ikiliyi basından uzak tutması gerekmektedir ama kızının kendi radyosunun düzenlediği şarkı yarışmasına katılması elbette işini kolaylaştırmayacaktır. Üstelik kendini hâlâ genç olarak gören birinin bir anda hem çocuk hem de torun sahibi olması da ayrı bir psikolojik deprem oluyor karakterimize.

Filmde baba-kız ve dede-torun arasındaki diyaloglar yer yer gerçekten komik oluyor. Film boyunca sizi gülmekten yere yatıracaklar sahneler yok ama gülümsemenizi sağlayacak sahne sayısı bol.Hem hiçbir şey olmasa bile alttaki çocuğun duruşu bile sizi güldürebilir.
Film kesinlikle üst düzey bir film değil. Ama ailecek izleyebileceğiniz sıcak bir film. Bu film Kore sinemasının düşüşte bile olsa hâlâ güzel filmler üretebildiğini gösteren örneklerden biri. Büyük beklentiler olmadan güzel vakit geçirmek isteyen arkadaşların izlemesini tavsiye edebileceğim bir film. Ama dediğim gibi Kore sinemasının eski filmleri kalitesinde bir şey beklemeyin.

1 yorum:

  1. Son cümlelerinize kesinlikle katılıyorum. Yeni izledim ve bir teşekkür edeyim istedim. En çok finale yakın baba, kızı ve sevgilisi arasında geçen diyaloğa bayıldım. Elleriniz dert görmesin doktor bey.
    Beytullah ARPACI - SAMSUN

    YanıtlaSil